Народното събрание изслуша министър-председателя Кирил Петков за резултатите от посещението на премиера

...
Народното събрание изслуша министър-председателя Кирил Петков за резултатите от посещението на премиера
Коментари Харесай

Петков: В рамките на 10 г. трябва напълно да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

Народното заседание изслуша министър-председателя Кирил Петков за резултатите от визитата на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски у нас.Той съобщи пред депутатите, че е получил увещание от Европейски Съюз при вчерашното си посещаване в Брюксел, че европейските институции са обнадеждени от " действителните резултати ", реализирани сред София и Скопие.

Премиерът добави, че не е пренебрегнал тематиката за правата на македонските българи при диалозите с Ковачевски и сътрудника му е декларирал желание те да бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка.

Освен това Петков съобщи, че Европейската комисия е изявила предпочитание да финансира плана за жп-връзката сред двете страни.



Първите въпроси към Петков бяха заложени от някогашните външни министри от ГЕРБ Екатерина Захариева и Даниел Митов. Те попитаха дали „ значимите неща за България ще останат на втори проект “, защото съгласно тях министър председателят не сложил въпроса за регистриране на българите в Конституцията на Северна Македония.

" Димитър Ковачевски е от 1 седмица министър председател на Северна Македония и от тези 8 дни 4 прекара с българското държавно управление. Показа предпочитание да се свърши работа. Министрите, които пристигнаха, бяха един огромен брой и за един ден имахме големи напредъци по доста от сферите. Подписахме 3 меморандума, които бяха в доста основни браншове – земеделие, дребни и междинни предприятия и кулоар №8 – железницата София-Скопие ", отговори Петков.

" По никакъв метод не пренебрегваме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция, дори в противен случай. Говорихме и по значимите тематики за нас – като правата на българите в Северна Македония. За първи път от доста дълго време Ковачевски сподели, че не вижда проблем с вкарването на българите в тяхната Конституция. Не сложи период, само че го сподели за първи път ", добави той.

" Обсъждаме кой да е срокът. Така ще го създадем в договарянията, че това ще бъде реалност – българите в Северна Македония ще имат равни права с останалите. В идващите 10 години би трябвало да работим със Скопие, до момента в който те отварят всяка една от своите 27 глави, и този мониторинг против езика на омразата да бъде действително употребен. Трябва да създадем изчистен механизъм, който да вкараме в европейския развой и по този начин за 10 година да обърнем реториката. 

" За мен стана ясно, че до момента в който доста заявления са били казвани от двете страни на границата, същинската работа не е била свършена. Работните групи ще работят не на база заявления, а на база на действителни резултати. Дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат 4 срещи в идните месеци, а сред тях ще работят още по-интензивно. Няма да променям членовете на историческата комисия. Мисля, че всичко това, което изброих, е добре свършена работа за последните две седмици ", съобщи Петков.

Екатерина Захариева попита премиера дали е проведена обща стратегия сред София и Скопие за 4 февруари. По традиция на тази дата посолството на Република България в Република Северна Македония отбелязва 149-ата годишнина от рождението на бележития бунтовник Гоце Делчев.

„ За 4 февруари приготвяме взаимно честване. Това е реалност “, отговори Петков.

Движение за права и свободи попитаха Петков дали знае кой е докладчикът на Европейски Съюз за Република Северна Македония и има ли връзка с него. „ Не, не съм разговарял с него. Но през вчерашния ден разговарях и с президента на Европейския парламент (Роберта Мецола), и с президента на Европейска комисия (Урсула фон дер Лайен). Те бяха обнадеждени от първите резултати, които двете страни дадохме. Говорили сме с най-високото равнище в Брюксел и те са обнадеждени, тъй като виждат, че обещанията са били сменени с действителни дейности “, отговори министър председателят.

„ Видях в Брюксел, че в случай че приказваме за проблемите сред двете страни като двустранни проблеми, никой не ни схваща. Но когато заявим, че те се базират на общи европейски правила, сътрудниците ни чуват. Вместо да приказваме единствено за правата на македонските българи, а за правата на индивида и безусловно нетолериране на езика на омразата – това са тематики, които Европейски Съюз схваща, това са негови правила. Тези тематики са доста значими за нас и когато се вкарат в тези общи правила и заявим, че желаеме да се съблюдават за всички, има чуваемост “, добави Петков.

Според него Димитър Ковачевски също е посочил чуваемост по значимите за България въпроси. „ Заедно отворихме офиса на Българска телеграфна агенция в Северна Македония, той си даде телефона и сподели – „ при най-малкия вандалски акт не се обаждайте на полицията, а на мен “. Надявам се този индивидуален акт да се трансформира в редовно съблюдаване на разпоредбите “.

Кирил Петков добави, че е получил увещание от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, че Комисията е подготвена да финансира плана за жп-връзката сред България и Северна Македония. Тя е декларирала, че това е гаранция за дълготрайно евентуално добросъседство и е зелен план. 

„ Не единствено ще съкратим периода – 2027 година, за завършването на плана, само че може да употребяваме европейски средства. Министрите Николай Събев и Гроздан Караджов работят дружно и се надявам в пай период да ни дадат справедливи дати за плана “, означи министър председателят.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР